SON DAKİKA

musterihizmetleritelefonu

Resmin büyük halini görmek için tıklayın

24 Mart 2025 - 12:35 'de eklendi ve kez görüntülendi.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Ramazanda böyle bir soruda duyduk ya Ne diyelim.

Oruç tutarken bir kişi ci-nsel münasebetten uzak durmalıdır. Eğer ki oruçlu birisi ci-nsel ilişkiye girerse orucu bozulur. Peki ya cünüp haldeki bir kişi oruca niyet edebilir mi? herkes yanlış biliyormuş meger…

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte insanların aklına hala bir sürü geliyor. Bunlardan birisi de elbette ki cünüplüyken oruca kalkıp kalkamayacağımızdır. Bir insan oruca niyet ettiği zaman gün doğmaya başladıktan gün batımına kadar ki sürede hiçbir yiyip içemez ve ci-nsel bir münasebete giremez. Bunlar orucun bozulmasına yol açar. Orucu bozulan kişi ise bunun karşılığında aralıksız olarak 61 gün oruç tutmakla yükümlüdür.

Kişi sabah abdest alsa olur mu?
Öyle bu noktada merak edilen en temel şey ci-nsellik oluyor. Birisinin soruduğu “Gusülsüz yani cünüplü olarak uyudum sonra da oruca kalktım niyet ettim. Peki sabah duş alsam benim orucum kabul edilir mi?” sorusuna Diyanet İşleri’nden cevap geldi. İşte herkesin merak ettiği o sorunun cevabı… Bir kişi gusülsüzse eğer en kısa zamanda abdest almalıdır.
Eğer abdestsiz geziyorsa o kişi, büyük bir günah işler.
Cünüplü olmak oruç tutmaya engel değildir. Fakat bu konuyla ilgili önemli bir durum var.
Kişi, sadece 1 namaz vakti kadar cünüplü gezebilir bundan sonrası büyük bir günaha girer.

Bu konuyla ilgili Diyanet’in açıklaması ise şu şekilde oldu;
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez.
Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir.
Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372).

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
SON DAKİKA